За сериозни нарушения на пътя, ЕС ще лишава от право на шофиране в целия съюз

Европейският парламент одобри нови мерки, които гарантират, че лишаването от право за шофиране в дадена държава от ЕС ще се признава и прилага в целия съюз. Също така бе разширен списъкът с тежки нарушения на пътя.

Сериозни нарушения като превишена скорост и шофиране в нетрезво състояние ще водят до лишаване от право за шофиране в целия ЕС. Досега, ако шофьор загуби книжката си поради нарушение в държава от ЕС, различна от тази, която е издала книжката му, наказанието се ограничаваше само до страната, в която е било нарушението.

Новите правила предлагат, че решенията относно лишаването от право за шофиране трябва да се уведоми държавата, която е издала книжката, за да се гарантира еднакво прилагане на мерките във всички държави от ЕС. Това включва и добавяне на шофирането без валидна книжка към списъка на сериозните нарушения.

Плановете включват и по-строги мерки, като спиране или отнемане на книжката за превишаване на скоростта с 50 км/ч и повече. Също така се обсъжда въвеждането на по-ниско ограничение за жилищни райони, където превишаването на скоростта с 30 км/ч може да доведе до лишаване от право за управление.

За прилагането на новите правила е определен краен срок от 10 работни дни за уведомяване на държавите от ЕС за решенията за дисквалификация, след което има още 15 работни дни, за да се определи дали мерките трябва да се приложат в целия съюз. Важно е шофьорите да бъдат информирани незабавно за решенията относно дисквалификацията.

Leave a Comment