В цяла България от 15 ноември до 14 декември 2023 г., започва акция “Зима”, която ще се проведе в три кампании.

Глобите са разделени в три категории, като специално внимание ще се обръща на изправните светлини и чистачки, както и на гумите на колите, камионите и автобусите.

За по-незначителни нарушения, като за износени гуми, непочистен номер и т.н., санкцията е 50 лв. Дълбочина на протектора на гумите за зимни условия трябва да са с дълбочина не по-малка или равна на 4 мм.

Ако повредата носи значителен риск, като например изгорели крушки на фаровете, глобата ще бъде 200 лв. При опасните неизправности глобата стига 500 лв.

Първата кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата” от 15 до 24 ноември е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и други. Акцентът е извършване на проверка на светлините, наличието на регистрация, както и за изправност на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.

Втората кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя” ще е от 25 ноември до 04 декември. Нейната насоченост е към превенция над поведението на пешеходците, пътниците и над шофьорите, които не осигуряват предимство на пешеходците.

Третата кампания „Безопасно шофиране през зимата” ще бъде от 5 до 14 декември 2023 г. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите /коли, камиони, бусове, микробуси/ и на осветителните им системи.

По време на акция „Зима” е планирано и извършване на оглед и за състоянието на пътя, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя.

Винаги в багажника на колата/ камиона трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка.

Leave a Comment