С цел подобряване на пътната безопасност се извършва актуализация на европейските правила относно шофьорските книжки

Европейските депутати приеха проектозакона, който цели да увеличи подготовката на шофьорите за реални ситуации на пътя и да ги научи за рисковете за уязвимите участници в движението като пешеходци, велосипедисти и управляващите електрически скутери.

Те предлагат шофьорите да бъдат тествани за шофиране в сняг, умение за безопасно използване на телефони по време на шофиране, слепи зони, системи за подпомагане на водача и как да отварят вратите на превозното средство безопасно.

Според депутатите шофьорските книжки трябва да бъдат валидни за най-малко 15 години за мотоциклети и автомобили, и пет години за камиони и автобуси.

Те не подкрепят идеята за намаляване на валидността на СУМПС за възрастни хора, за да се избегне дискриминация.

Според депутатите водачите трябва да оценят своята годност за шофиране при издаване на шофьорска книжка, а държавите-членки трябва да решат дали това ще включва медицински прегледи.

Те призовават за повишаване на обществената осведоменост за рисковете на шофиране и за допълнителни обучения за неопитни шофьори.

Депутатите се съгласяват да позволят на 18-годишните да управляват камиони или автобуси при определени условия и на 17-годишните да управляват автомобили или камиони със съпровождение на опитен водач.

Те подкрепят идеята за въвеждане на цифрова шофьорска книжка, която ще бъде еквивалентна на физическата книжка.

Проектът ще бъде проследен от новия Парламент след европейските избори на 6-9 юни.

Leave a Comment